De wereld om ons heen verandert voortdurend door de invloed van natuur en mens.

Je leert over verschillende onderwerpen op fysisch, politiek, economisch, demografisch en sociaal-cultureel gebied. Hierdoor weet je veel van allerlei maatschappelijke onderwerpen wereldwijd en kun je relaties leggen. Vooral leer je complexe onderwerpen snel te analyseren en oplossingen te bedenken.

Aardrijkskunde is een wereldvak, waarmee je de wereld kunt ontdekken.

Via de labels kun je zoeken op aardrijkskunde examenonderwerp voor HAVO en VWO.


Je ontdekt bijzondere foto's en de belevenissen van een bevlogen docente aardrijkskunde en geschiedenis.

Pol Education & Coaching & Writing
Educatieve teksten, toetsen en training.
CEDEO Erkend Coach en opleider in de school.

drs. Rini van der Pol
Sliedrecht NL
Rome IT 2012 - 2016
Ankara Turkije 2016 - 2019

woensdag 3 november 2010

ZO-Azie Merapi uitbarsting 2010

De Merapi vulkaan

De Indonesische archipel is een eilandenboog, die zich heeft gevormd doordat twee platen (delen aardkorst) met elkaar in botsing zijn. Een van de twee, de Indisch-Australische plaat, heeft een oceanische korst. Deze oceanische korst is zwaar en duikt bij de botsing onder de continentale korst, waardoor subductie ontstaat. Met een paar centimeter per jaar, verdwijnt de oceanische plaat onder de Sundaplaat (waarop Indonesia ligt). De Sundaplaat behoort tot de continentale Euraziatische plaat.

Explosieve uitbarstingen

Bij subductie neemt met de diepte de temperatuur snel toe, waardoor de onderduikende oceanische plaat gedeeltelijk smelt. Ook een deel van de continentale plaat wordt meegetrokken in de diepte en zal gedeeltelijk smelten. Het gesmolten gesteente van de oceanische plaat en de continentale plaat is verschillend van samenstelling. Het continentale gesmolten gesteente is erg stropering en taai.


De twee soorten gesmolten gesteenten vormen samen taai magma, dat langzaam omhoog kruipt en stolt nabij het aardoppervlak. Hierdoor raken kraterpijpen verstopt, waardoor een hoge druk wordt opgebouwd in de magmahaard. Het magma stijgt onder hoge druk op en zorgt voor explosieve uitbarstingen.


Soms stromen hete as, stof en gassen in een gloeiend hete wolk met hoge snelheid van de vulkaanhelling. Dat zijn pyroclastische stromen. Hierdoor wordt de vulkaan opgebouwd uit lagen met verschillende samenstellingen. Dit noemen we een stratovulkaan.


De ligging van de vulkanen komt overeen met de ligging van de plaatgrenzen. Daar waar platen botsen en subductie plaatsvindt ontstaan stratovulkanen. Het gesmolten oceanische en continentale gesteente vormt taai magma in de magmahaard. Het taaie magma komt onder hoge druk omhoog onder de continentale korst, waarbij vulkanen ontstaan. Door de subductie bij de plaatgrenzen is de hele eilandenboog bezaaid met vulkanen.


De Merapi is een van deze stratovulkanen op de eilandenboog. Het magma van de Merapi komt van gesmolten oceanische korst, inclusief water en oceaansediment (klei). De gesmolten oceanische korst vormt samen met het gesmolten continentale gesteente taai magma. Hoe taaier magma, des te meer druk kan zich in het magma opbouwen door in het magma opgeloste gassen. En als er meer druk in het magma kan opbouwen, des te heftiger de vulkaanuitbarsting die volgt.Link: bewerkt naar
http://www.falw.vu.nl/