De wereld om ons heen verandert voortdurend door de invloed van natuur en mens.

Je leert over verschillende onderwerpen op fysisch, politiek, economisch, demografisch en sociaal-cultureel gebied. Hierdoor weet je veel van allerlei maatschappelijke onderwerpen wereldwijd en kun je relaties leggen. Vooral leer je complexe onderwerpen snel te analyseren en oplossingen te bedenken.

Aardrijkskunde is een wereldvak, waarmee je de wereld kunt ontdekken.

Via de labels kun je zoeken op aardrijkskunde examenonderwerp voor HAVO en VWO.


Je ontdekt bijzondere foto's en de belevenissen van een bevlogen docente aardrijkskunde en geschiedenis.

Pol Education & Coaching & Writing
Educatieve teksten, toetsen en training.
CEDEO Erkend Coach en opleider in de school.

drs. Rini van der Pol
Sliedrecht NL
Rome IT 2012 - 2016
Ankara Turkije 2016 - 2019

donderdag 19 maart 2015

Zonsverduistering 20 maart 2015

Zonsverduistering

De maan schuift vrijdagochtend voor de zon langs, waarbij de zon tijdelijk voor een groot deel (ongeveer 81 procent) schuilgaat achter de maan.

Om 9.30 uur zal geleidelijk een steeds grotere hap uit de zon verdwijnen en rond 10.40 uur is de verduistering in Nederland op zijn maximum.

Op het meest duistere moment is dan nog slechts een sikkelvormig deel van de zon zichtbaar. Om 11.48 uur is het schouwspel weer voorbij.

Een volledige zonsverduistering komt in Nederland maar zeer zelden voor. De laatste was op 3 mei 1715 en de volgende is op 7 oktober 2135.

Het is te hopen dat er morgen rond half elf gaten vallen in het wolkendek, maar de kans dat de zon er voor zorgt is klein. Die gaat dan net schuil achter de maan. 
  • Een totale zonsverduistering komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor. Ergens op de wereld, in een klein gebied.
Het is een wonderlijk toeval.

De zon is in doorsnee 400 keer zo groot als de maan. Maar omdat de zon ook (bijna) 400 keer verder weg staat van de aarde dan de maan (150 miljoen tegen gemiddeld 384.000 kilometer), lijken de twee hemelobjecten vanaf de aarde even groot. En kan de maan, als ze precies goed staat, voor ons de zon blokkeren.
Morgenochtend is het weer zo ver. Rond half tien schuift de maan voor de zon. Ruim een uur later, om 10.37 uur, is de verduistering maximaal, waarna de zon weer langzaam in haar geheel tevoorschijn komt. Om tien voor twaalf is het kosmisch schouwspel afgelopen.

Vanuit Nederland gezien is de eclips niet maximaal. Op het hoogtepunt is de zon voor 84 procent bedekt. Maar wie morgen op de Faer-√łereilanden of op Spitsbergen verblijft, krijgt een totale zonsverduistering te zien. Daar is twee minuten lang totale duisternis.
Eens per anderhalf jaarAls het nieuwe maan is, staat de maan tussen aarde en zon in. Maar dan is er lang niet altijd een eclips. Meestal draait de maan net boven of onder de zon door. Dat komt doordat de baan waarin de maan om de aarde draait, een beetje schuin staat ten opzichte van de baan van de aarde om de zon.

Soms gaat het dus goed. Een totale zonsverduistering komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor. Ergens op de wereld, in een klein gebied. De laatste keer dat in Nederland een totale eclips te zien was, was op 3 mei 1715. De volgende keer is op 7 oktober 2135. Maar dan is er zeven jaar later meteen weer een.

Er is nog een wonderlijk toeval: we leven in de juiste tijd. Doordat de zon langzaam uitdijt, terwijl de maan zich gestaag van de aarde verwijdert, is de maanschijf op een gegeven moment te klein om de zon geheel te bedekken. Maar dat is pas over zo'n 600 miljoen jaar.

Wie niet alert is, merkt niets van een eclips

In Nederland valt morgenochtend geen duisternis in, maar met een beetje geluk wordt de zonsverduistering een bijzondere belevenis. Het mooist is de eclips bij een onbewolkte hemel. Die kleurt staalachtig blauw, terwijl het landschap juist warmer oogt. Als bij een avondschemering, zegt Jacob Kuiper, meteoroloog van het KNMI en in zijn vrije tijd fervent volger van eclipsen. "Maar als je er niet alert op bent, merk je er misschien niets van."

Zo wordt het wel donkerder, maar dat gaat zo langzaam dat het oog zich aanpast. Bij de totale eclips van 1999 - in Midden-Europa - zagen de mensen tot hun verrassing dat de lantaarns ineens aanfloepten; de sensoren registreerden het minderende licht wel.

Morgen is de tachtig procent minder zonlicht wel te merken, volgens Kuiper: "De zon wordt kil en omdat ze kleiner wordt, worden schaduwen scherper."

Het KNMI verwacht echter dat er morgenochtend een dik wolkendek boven Nederland hangt, hoewel de voorspellingen vandaag iets verbeterd zijn. Maar is het bewolkt, dan valt er niet veel meer te zien. Mensen gaan hooguit denken dat het avond wordt, zo weinig zonlicht is er dan nog. Net als de dieren: kippen gaan op stok en koeien verzamelen zich om gemolken te worden.

Gaat het wolkendek gepaard met een regenfront, dan wordt het weer indrukwekkend. "Dan lijkt het nacht te worden."

Bril
Zet bij het kijken een speciale eclipsbril op of kijk indirect: naar het beeld van de verduisterde zon dat door een telescoop wordt geprojecteerd.

Jas
Doe een jas aan: bij helder weer koelt het tijdens de eclips een graad of drie af, aan de grond zelfs zes graden.

Gigawatt
In de EU staat 90 gigawatt aan zonnevermogen opgesteld; tijdens de eclips kan dat even zakken tot minder dan 60 gigawatt.