AARDRIJKSKUNDE WERELDVAK! De wereld om ons heen verandert voortdurend door de invloed van natuur en mens. Aardrijkskunde behandelt verschillende onderwerpen op fysisch, politiek, economisch, demografisch en sociaal-cultureel gebied. Je ontwikkelt kennis over allerlei maatschappelijke onderwerpen wereldwijd. Complexe onderwerpen kun je snel analyseren en oplossingen voor bedenken. Aardrijkskunde is een wereldvak, waarmee je de wereld kunt ontdekken. Docente aardrijkskunde 1e graads & geschiedenis. Persoonlijk Coach en opleider in de school - Post-HBO. NLP MASTER - Erkend - Society of NLP - VS. drs. Rini van der Pol Sliedrecht NL Parttime woonachtig: * Rome Italië 2012 - 2016 * Ankara Turkije 2016 - 2020 Contact: rinivanderpol@gmail.com

maandag 14 februari 2011

4/5/6 VWO Aarde Systeem aarde Roerdalslenk

De Roerdalslenk of Roerslenk wordt ook soms wel Centrale Slenk genoemd. Deze slenk ligt in het zuidoosten van Nederland, het uiterste noordoosten van België en westen van het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen.


Dit actief breuksysteem loopt vanuit Limburg naar het noordwesten. Deze Roerdalslenk is zo’n 20 km breed en zo’n 130 km lang.

De Roerdalslenk wordt gevormd door twee grote afschuivingsbreuken:

1 in het noordoosten de Peelrandbreuk (grofweg de lijn Roermond-Deurne-Uden-Lith), die de Roerdalslenk scheidt van de Peelhorst.

in het zuidwesten de Feldbissbreuk (grofweg de lijn Luyksgestel-Gilze en Rijen-Oosterhout), die de slenk scheidt van het Kempens Blok.

De ontwikkeling van de Roerdalslenk beïnvloed door twee verschillende breuksystemen: het Noordzee-slenksysteem in het noorden en het West-Europese slenksysteem in het zuiden.

De Roerdalslenk is te beschouwen als een aftakking van de Boven-Rijndalslenk, die de loop van de Rijn over honderden kilometers door Duitsland bepaalt.

Het breuksysteem van de Roerdalslenk behoort tot de meest actieve van Europa. Hier ontstonden de aardbevingen in 1992 bij Roermond en in 2002 bij Aken.